Lasta koskevien elatus- ja tapaamissopimusten laadinta ja vahvistaminen
- Laura Stolt
- May 1
- 2 min read
Updated: May 3
Artikkeli yksinhuoltajuuden määräytymisen perusteista tiiviisti:
Asiantuntijamme kertoo artikkelissa elatus- ja tapaamissopimusten laatimisesta ja vahvistamisesta.
Mistä lasta koskevista asioista tarvitsee sopia?
Milloin on oikea aika mennä lastenvalvojalle?
Mitä tarkoittaa vahvistettu elatus- tai tapaamissopimus?
Haluatko lisää tietoa tapaamissopimusten tai lasten sopimusten laadinnasta sekä vahvistamisesta? - Varaa aika
Artikkelissa asiantuntijana
Laura Stolt
Perheasioiden asiantuntija
valtiotieteiden kandidaatti (VTK) & tilapäinen sosiaalityöntekijä
Tarvitsetko apua?
Perheasioiden keskusteluapua ja neuvontaa erossa ja perhe-elämän muutostilanteissa sekä haastavissa vanhemmuuden sekä perheoikeuden kysymyksissä. Varaa vastaanottoaika helposti verkossa.

Kun lapsen huollosta uskotut henkilöt, yleensä lapsen vanhemmat eroavat, on tärkeää sopia lasta koskevista asioista sekä yhteishuoltajuuden käytännöistä kirjallisella sopimuksella. Suomessa tehdään vuosittain noin 50 000 vahvistettua lapsen elatusta käsittelevää sopimusta. Elatuksen ohella huoltajat sopivat myös lapsen tapaamisesta, asumisesta, loma-aikojenvietosta, vaihdosta sekä huoltoon osallistuvien aikuisten lasta koskevan tiedon välityksestä.
Lasta koskevat sopimukset ovat tärkeä ja suositeltavaa vahvistaa lastenvalvojalla. Suomessa lastenvalvojalla vahvistettaviin sopimuksiin kuuluvat vain lapsen tapaamista sekä elatusta koskevat sopimukset, joissa sovittava sisältö liittyy lapsen huoltoon, asumiseen ja elatukseen. Muut sovittavat asiat, kuten mitä lapsi saa harrastaa taikka ketä lapsi saa tavata toisen huoltajan viikolla, ovat lähtökohtaisesti huoltajien keskenään sopimuksen ulkopuolella sovittavia asioita.
Lasta koskevat sopimukset kannattaa tehdä aina viipymättä eron yhteydessä. Sopimuksen laadinnassa huoltajat voivat hyödyntää hyvinvointialueiden palveluita tai olla yhteydessä perheoikeuteen erikoistuneisiin asiantuntijoihin. Asiantuntijat ovat erikoistuneet tukemaan huoltajia lasten asioissa sovittaessa, etenkin kun kyse on lapsen elatuksesta, asumisjärjestelyistä, huoltajuudesta sekä muista sovittavista lasta koskevista seikoista. Perheoikeudellisten kysymysten asiantuntijat tarjoavat myös keskusteluapua ja neuvontaa pika-ajanvarauksella ja avustavat lastenvalvojan tapaamiseen valmistautumisessa sekä tukevat Follo-sovitteluun hakeutumisessa.
Perheoikeuteen sekä lasten asioissa sopimiseen erikoistuneissa asiantuntijapalveluiden käyttämisessä etuna on palvelun nopea saatavuus sekä riippumattomuus sosiaalitoimen osallisuudesta sopimuksen luonnosteluvaiheessa. Asiantuntijapalveluiden kautta hoituu usein lasten kaikkien sopimusten tekeminen, kuten elatus- ja tapaamissopimusten laadinta ja tarpeen mukaan huoltajuushakemusten vireille laittaminen.
Sopimuksen vahvistaminen
Suositeltavaa on, että huoltajat käyvät vahvistamassa lasta koskevat sopimukset oman hyvinvointialueen lastenvalvojalla. Lastenvalvojalle pääsee varaamalla ajan hyvinvointialueen perheoikeudellisiin palveluihin. Ennen lastenvalvojalle menemistä huoltajien kannattaa kuitenkin tehdä elatusta- ja/tai tapaamista koskevista asioista kirjallinen sopimusluonnos. Luonnoksen voi tehdä itse taikka hyödyntää perheoikeuteen erikoistuneita asiantuntijapalveluita taikka juristien apua.
Lastenvalvojalle on suositeltavaa varata aika vasta siinä vaiheessa, kun huoltajat ovat valmistelleet keskenään sopimusluonnoksen taikka muuten sopineet keskinäisesti lasta koskevista asioista.
Lastenvalvojalle on suositeltavaa varata aika vasta siinä vaiheessa, kun huoltajat ovat valmistelleet keskenään sopimusluonnoksen taikka muuten sopineet keskinäisesti lasta koskevista asioista. Lastenvalvojalle ei ole suositeltavaa mennä siinä vaiheessa, jos huoltajilla on joko merkittäviä erimielisyyksiä keskinäisesti sovittavista lapsen asioista taikka huoltajilla on huoltajuuskiista.
Lastenvalvojan tapaamisella lastenvalvoja tarkistaa, että sopimus on lapsen edun mukainen ja että kaikki osapuolet ovat ymmärtäneet sen sisällön. Sopimuksen on tärkeä olla myös toteutettavissa, eikä sopimuksessa voi olla sellaisia seikkoja, jotka poikkeaisivat merkittävästi yhteiskunnassa yleisesti pätevistä käytännöistä. Jos sopimus ei ole lastenvalvojan mielestä pätevä taikka lapsen edun mukainen, voi lastenvalvoja kieltäytyä vahvistamasta sitä.
Kun sopimus on saatu vahvistettua, on se oikeudellisesti täytäntöönpantava asiakirja, johon voidaan myöhemmin hakea täytäntöönpanoa. Mikäli huoltajilla tulee myöhemmin riitatilanne taikka toinen huoltaja ei noudata vahvistettua sopimusta, on tilanteessa mahdollista hakea apua oikeusviranomaisilta. Tällöin vahvistettu sopimus toimii oikeudessa todisteena huoltajien keskinäisesti sopimista asioista.
Kommentare