Missä kannattaa sopia lapsen asioista erotessa - lastenvalvoja, perheasioiden sovittelu, Follo-sovittelu vai käräjäoikeuden prosessi?
- Laura Stolt
- Mar 19
- 3 min read
Artikkeli yksinhuoltajuuden määräytymisen perusteista tiiviisti:
Asiantuntija kertoo artikkelissa, missä ja miten kannattaa sopia lapsen asioista erossa.
Milloin lastenvalvojalle kannattaa mennä?
Missä tilanteissa Follo-sovittelu tai tuomioistuimessa/käräjäoikeudessa sopiminen kannattaa?
Haluatko lisää tietoa lapsen asioista sopimisesta? - Varaa aika
Artikkelissa asiantuntijana
Laura Stolt
Perheasioiden asiantuntija, valtiotieteiden kandidaatti (VTK) & tilapäinen sosiaalityöntekijä
Tarvitsetko apua?
Perheasioiden keskusteluapua ja neuvontaa erossa ja perhe-elämän muutostilanteissa sekä haastavissa vanhemmuuden sekä perheoikeuden kysymyksissä. Varaa vastaanottoaika helposti verkossa.
Haluatko lisää tietoa lapsen asioista sopimisesta?

Erossa missä mukana on lapsia, on suositeltavaa sopia lasta ja yhteisvanhemmuutta koskevista asioista. Yleisesti sovittavia asioita ovat lapsen tapaaminen, asuminen, elatus sekä yhteisvanhemuuden käytännön järjestelyt sekä vanhempien keskinäinen lasta koskeva tiedonvälitys. Usein vanhemmille on eron aikana ja sen jälkeen syntynyt ajatus, miten lapsen asioista sovitaan, mutta tavat ja missä asioista sopiminen tehdään, voivat olla olla epäselviä.
Lapsen asioista on mahdollista sopia useilla eri tavoilla: Keskinäinen sopiminen ja lastenvalvojan tapaaminen
Erotessa ja eron jälkeen vanhemmat voivat sopia yhdessä kaikista tarpeellisista lasta koskevista asioista, kuten lapsen asumisesta, elatuksesta sekä tapaamisesta. Myös lapsen loma-ajan viettämisestä sekä harrastuksista voidaan sopia.
Vanhemmat voivat sopia asioista suullisesti, mutta on erittäin suositeltavaa, että lasta koskevista sovittavista asioista tehdään kirjallinen tapaamis- ja/tai elatussopimus. Jotta sopimus on niin sanotusti käypä, eli jotta se voidaan täytäntöönpanna, on sopimus vahvistettava lastenvalvojalla taikka tuomioistuimessa.
Perheasioiden sovittelu tai perheoikeuden asiantuntijapalvelut (Famlo)
Jos vanhemmilla on haasteita sopia lapsen asioista lastenvalvojalla, on suositeltavaa hyödyntää ulkopuolisen sovittelijan tai perheoikeuden asiantuntijapalveluiden apua.
Hyvinvointialueet tarjoavat perheasioiden sovittelua sosiaalitoimen perheoikeudellisena palveluna, minkä tarkoitus on tukea vanhempia löytämään yhteisymmärrys lapsen asioista sovittaessa. Perheasioiden sovitteluun kuuluu tyypillisestä 3-5 tapaamista vanhempien ja perheoikeudellisten palveluiden sosiaalityöntekijän taikka muun lasten asioiden asiantuntijan kanssa. Tapaamisten tarkoitus on selvittää molempien vanhempien toiveita sovittavien asioiden osalta sekä saada toiveista muodostettua lapsen edun mukainen tapaamis- ja/tai elatussopimusluonnos.
Lapsen asioista sopimisen tukena on mahdollista käyttää myös perheoikeuteen erikoistuneita asiantuntijapalveluita. Asiantuntijat ovat erikoistuneet tukemaan vanhempia eron jälkeen, etenkin lasten asioista sovittaessa. Perheoikeudellisten kysymysten asiantuntijat tarjoavat neuvontaa, etenkin lapsen elatuksesta, asumisjärjestelyistä, huoltajuudesta sekä muista sovittavista seikoista. Asiantuntijat avustavat myös lastenvalvojan tapaamisiin valmistautumisessa sekä auttavat muun muassa Follo-sovitteluun hakeutumisessa sekä huoltajuuden hakemusasioissa tuomioistuimessa.
Etuna asiantuntijapalveluissa on palvelun saatavuus ja nopeus sekä riippumattomuus sosiaalitoimen osallisuudesta osana lapsen asioista sopimista. Palveluiden kautta järjestyvät myös tarvittaessa perheoikeudellinen neuvonanto sekä lapsen sopimusten laadinta.
Follo-sovittelu, eli asiantuntija-avusteinen huoltoriitojen sovittelu käräjäoikeudessa
Huoltoriidan tuomioistuinsovittelu on tarkoitettu erityiseksi sovittelupalveluksi silloin, kun vanhemmille muissa eropalveluissa, kuten lastenvalvojan taikka perheasioiden sovittelun tarjottu apu on osoittautunut riittämättömäksi. Tällöin sovittelijoina toimivat perheasioihin perehtynyt tuomari (sovittelija) ja häntä avustava hyvinvointialueen vanhemmuuden ja lapsen kehityksen asiantuntija (sosiaalityöntekijä tai psykologi).
Follo-sovittelu on oikeudenkäyntiä nopeampi ja edullisempi tapa sopia lapsen huoltoa, asumista, tapaamisoikeutta ja elatusta koskevia vanhempien erimielisyyksiä. Sovittelussa voidaan ratkaista myös lapsen arkeen liittyviä erityiskysymyksiä, joita ei voida käsitellä osana oikeudenkäyntiä.
Vanhemmat voivat joko yhdessä tai erikseen hakeutua sovitteluun lapsen asuinpaikan käräjäoikeudelle hakemuksella. Hakemuksessa tulee ilmoittaa osapuolten nimet ja yhteystiedot sekä ne seikat, joihin hakija(t) haluaa sovittelussa ratkaisua. Jos hakemuksen tekee ainoastaan toinen vanhempi yksin, käräjäoikeus tiedustelee toiselta vanhemmalta suostumusta Follo-sovitteluun. Follo-sovittelu on aina vapaaehtoista.
Follo-sovittelu on vapaamuotoista ja keskustelevaa sekä etenee yhdessä käytävin keskusteluin ja neuvotteluin, mutta tarvittaessa tuomari voi keskustella vanhempien kanssa erikseen. Follo-sovittelun tavoitteena on saada aikaan lapsen edun mukainen, kestävä sopimus vanhempien välille sekä välttää täten raskas ja kallis oikeudenkäyntiprosessi.
Follo-sovittelu on vapaamuotoista ja keskustelevaa sekä etenee yhdessä käytävin keskusteluin ja neuvotteluin, mutta tarvittaessa tuomari voi keskustella vanhempien kanssa erikseen. Follo-sovittelun tavoitteena on saada aikaan lapsen edun mukainen, kestävä sopimus vanhempien välille sekä välttää täten raskas ja kallis oikeudenkäyntiprosessi. Follo-sovittelussa on kuitenkin mahdollista käyttää tukena perheoikeuteen erikoistunutta oikeudenkäyntiavustajaa/juristia.
Follo-sovittelun kautta saatu lapsen asioita koskettava sopimus voidaan vahvistaa sovittelussa, jolloin siitä tulee täytäntöönpanokelpoinen.
Tuomioistuimen ja käräjäoikeuden ratkaisu
Mikäli vanhemmat eivät syystä taikka toisesta saa aikaan lasta koskevaa sopimusta tai aikaisempia sopimuksia ei ole noudatettu taikka aikaisempiin sopimuksiin tarvitsee riitaisissa tilanteissa hakea muutosta, on syytä jättää sopiminen ja sopimukset käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Tällöin vanhempien tulee toimittaa tuomioistuimelle vaatimuksensa lapsen huollon, asumisen, tapaamisoikeuden ja elatusavun määräämiseksi. Vaatimukset voi toimittaa avioerohakemuksen yhteydessä tai erillisenä hakemuksena.
Käräjäoikeuden päätöksellä on mahdollisuutta hakea muutosta myös aikaisempaan voimassaolevaan päätökseen taikka sopimukseen, etenkin silloin kun lapsen olosuhteet ovat olennaisesti muuttuneet.
Lasta koskevissa asioissa on mahdollista, että käräjäoikeus määrää sosiaalitoimen toteuttamaan selvityksen perheen tilanteesta sekä olosuhteista. Selvitykseen kuuluu tyypillisesti kotikäynti lapsen asumiin paikkoihin sekä lapsen mielipiteen selvittäminen. Selvityksen tarkoituksena on antaa tuomarille tietoja perheenjäsenten olosuhteista ja elämäntilanteesta sekä keskinäisestä vuorovaikutuksesta, jonka pohjalta ratkaisu annetaan lasta koskevissa sopimusasioissa.
Oikeudenkäynnin aikana vanhemmat voivat sopia riitansa, siinä laajuudessa kun sopiminen noudattaa lapsen etua. Tällöin tuomari antaa sopimuksen mukaisen päätöksen ja asian käsittely päättyy. Sosiaalitoimen selvityksen saapumisen jälkeen vanhemmat kutsutaan pääkäsittelyyn, jossa voidaan kuulla myös todistajia. Käsittelyn päätteeksi käräjäoikeus antaa asiassa päätöksen.
Käräjäoikeuden riita-asian ratkaisu on yleensä pitkä ja kallis prosessi, joka voi kestää useita kuukausia. Tästä johtuen suositus on, että vanhemmat saisivat sovittua lapsen asioista joko keskenään taikka perheoikeuden asiantuntijapalveluiden, perheasioiden sovittelijoiden, lastenvalvojien taikka Follo-sovittelun avulla.
Comments